Профитероли


                              Профитероли
  брашно - 125 г
  вода - 125 мл
  прясно мляко - 125 мл
  масло - 50 г
  сол - 1 щипка
  яйца - 4 бр. + 1 жълтък
  за ваниловия сос
  ванилия - 1/2 шушулка/
  прясно мляко - 375 мл
  брашно - 40 г
  яйца - 3 жълтъка
  захар - 75 г
  масло - 1 с.л.
  ром - 2 с.л.
  за шоколадовия сос
  шоколад - 100 г черен
  сметана - 50 г течна
  портокали - 1 с.л. настъргана кора
Начин на приготвяне
Загрейте първо фурната на 225 градуса. Загрейте водата, млякото, маслото и солта в съд на котлона и след като кипнат, добавете при наведнъж пресятото брашно и бъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените и дъното на съда. Снемете от котлона и започнете да добавяте яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Оставете тестото да изстине.
Застелете тава с хартия за печене и шприцовайте върху нея топки с големината на орех. Намажете ги с един жълтък, разбит с 1 с.л. вода и сложете да се изпекат за около 20 минути в средата на фурната - докато добият златист цвят. Оставете ги да изстинат на леко отворена фурна.
Набодете с ножа профитеролите, за да излезе парата и ги оставете напълно да изстинат.
За ваниловия сос разрежете ванилията на половинки, остържете ги и ги добавете заедно със зрънцата в млякото в съд на котлона. След като кипне, изключете котлона и оставете да престои за 10 минути.
Разбийте брашното с жълтъците и захарта. Махнете ваниловата шушулка и смесете млякото с жълтъците. Върнете крема на котлона и бъркайте, докато се сгъсти. Готовия крем прехвърлете в купа и охладете.
Разтопете маслото и залейте върху крема, за да го предпазите от напукване и изсъхване. След като кремът изстине, разбъркайте вътре рома. Напълнете крема в шприц или пош и с тънък накрайник напълнете профитеролите от долната страна. Подредете еклерите върху чиния.
Начупете шоколада, смесете го с 3 с.л. вода и го разтопете на котлона. Разбъркайте шоколадовата смес със сметаната и портокаловата кора. Залейте всички профитероли с шоколадов сос. По желание може да завършите с настъргана портокалова кора.
Бон Апети!

Коментари