Профитероли
брашно - 125 г
вода - 125 мл
прясно мляко - 125 мл
масло - 50 г
сол - 1 щипка
яйца - 4 бр. + 1 жълтък
за ваниловия сос
ванилия - 1/2 шушулка/
прясно мляко - 375 мл
брашно - 40 г
яйца - 3 жълтъка
захар - 75 г
масло - 1 с.л.
ром - 2 с.л.
за шоколадовия сос
шоколад - 100 г черен
сметана - 50 г течна
портокали - 1 с.л.
настъргана кора
Начин на приготвяне
Загрейте първо фурната на 225 градуса. Загрейте водата, млякото,
маслото и солта в съд на котлона и след като кипнат, добавете при наведнъж
пресятото брашно и бъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените и
дъното на съда. Снемете от котлона и започнете да добавяте яйцата едно по едно
при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Оставете тестото да изстине.
Застелете
тава с хартия за печене и шприцовайте върху нея топки с големината на орех.
Намажете ги с един жълтък, разбит с 1 с.л. вода и сложете да се изпекат за
около 20 минути в средата на фурната - докато добият златист цвят. Оставете ги
да изстинат на леко отворена фурна.
Набодете с
ножа профитеролите, за да излезе парата и ги оставете напълно да изстинат.
За ваниловия
сос разрежете ванилията на половинки, остържете ги и ги добавете заедно със
зрънцата в млякото в съд на котлона. След като кипне, изключете котлона и
оставете да престои за 10 минути.
Разбийте
брашното с жълтъците и захарта. Махнете ваниловата шушулка и смесете млякото с
жълтъците. Върнете крема на котлона и бъркайте, докато се сгъсти. Готовия крем
прехвърлете в купа и охладете.
Разтопете
маслото и залейте върху крема, за да го предпазите от напукване и изсъхване.
След като кремът изстине, разбъркайте вътре рома. Напълнете крема в шприц или
пош и с тънък накрайник напълнете профитеролите от долната страна. Подредете
еклерите върху чиния.
Начупете
шоколада, смесете го с 3 с.л. вода и го разтопете на котлона. Разбъркайте
шоколадовата смес със сметаната и портокаловата кора. Залейте всички
профитероли с шоколадов сос.
По желание може да завършите с настъргана портокалова кора.
Бон Апети!
Коментари
Публикуване на коментар