Ягодова Панакота


Необходими продукти:

Първи пласт:
250 гр. ягоди
500 мл.вода
150 гр.захар
2 бр ванилия
листенца мента/по желание/
20 гр.желатин

Втори пласт:
250 мл.мляко
250 мл.сметана/сладкарска/
150 гр.захар
2 бр. ванилия
20 гр. желатин

Начин на приготвяне:
Загряваме водата и захарта на котлона до завиране.
През това време накисваме желатина в малко студена вода да набъбне.
Почистваме,измиваме и нарязваме ягодите и ги нареждаме по дъното на форма за кекс,
по желание слагаме листенца мента между тях.
След като захарния сироп е готов и леко се е охладил прибавяме към него желатина/който предварително сме разтопили на водна баня/,ванилията и разбъркваме.
Заливаме ягодите внимателно за да не се разпилеят и слагаме за около 30-40 мин във фризер за да стегне.
През това време загряваме млякото,сметаната,захарта и ванилията на котлона.
Накисваме и желатина да набъбне.
Малко преди да заври дърпаме от огъня,изчакваме малко да се охлади и добавяме жаелатина,
разбъркваме до пълното разтваряне на желатина.
Оставяте сместа да се охлади  и заливате върху стегналият ягодов пласт с помощта на лъжица/изсипвате сместа върху гърба на лъжицата леко за да не пробие струята долният пласт.
Слагате отново за 30-40 мин във фризер за да стегне и вторият пласт,след това прибирате в хладилника за една нощ/или поне 4-5 часа/.
Преди да извадите десерта от формата,накиснете за около минута формата в хлатка вода,след това обърнете вурху чиния или поднос залепени плътно за формата.
Ами това  е:
Добър Апетит!!!!





Коментари